Menu Zavřeno

POSILOVÁNÍ STRESEM – CESTA K ODOLNOSTI

Před desítkami let jsme byli my lidé odolnější tělesně i duševně, protože nás k tomu donutila tehdejší doba. Ta současná nás rozmazlila. Blahobyt oslabil naši schopnost snášet stres. A chytrák člověk našel štít, aby ho stress ani trochu neobtěžoval. Ale tenhle boj prohrál, protože ztratil obranyschopnost vůči stresorům. A teď se ptá, co s tím. A co s tím? Je to jednoduché: přiměřenou míru stresorů průběžně vracet do našeho života. Takové „očkování stresem“. To byla mimochodem jedna z variant názvu knihy Pavla Koláře, která právě vychází. V březnu mě i zapojil do debaty o možném názvu knihy. V závěru jsem prosazoval „stresem k odolnosti“, ale na tom teď nesejde. Jde o ty stresory, proti nímž má ostatně organismus přirozeně zabudované adaptační mechanismy a máme je posilovat, stejně jako svaly. Člověk přišel v době pandemie rychle na to, že je potřeba zvyšovat odolnost. Třeba otužováním. No a poselství knihy Pavla Koláře je, aby se vrátil i k budování odolnosti duševní, což mj. znamená pustit si do života znovu stresory, které působí jako očkovací látka proti depresím této doby. V čem se s Pavlem vždy shoduji, čas od času si spolu dáme panáka té nejlepší slivovice, jsou dva významné momenty z jeho nové knihy:

ZAPRVÉ … že moderní metody prosazující zdravý životní styl obracejí člověka k sobě samotnému, ve smyslu „člověče zaměř se na sebe, měj sám sebe rád víc než cokoli jiného“. Ale když chce člověk dostávat, musí také rozdávat, a nebýt zaměřený jen na svou fitness skvělost.

ZADRUHÉ … že člověk musí do svého životního příběhu připustit i vědomí smrti, která může nastat třeba zítra. Smrt a utrpení totiž patří k životu, a člověk se znovu ke své škodě, snaží vypudit smrt ze svého vnímání světa. Ale vědomí smrti nás má doprovázet, abychom v životě nacházeli azimut k těm správným hodnotám.

Pavel Kolář, ve své nové knize Posilování stresem – Cesta k odolnosti, která vychází právě v těchto dnech, tedy mimo jiné rozebírá odvrácenou stranu – pozitivní úlohu stresových vlivů, ke zvýšení odolnosti našeho organismu. Naše tělo a duše v sobě skrývá obrovský potenciál udělat nás nejen silně odolnými, ale také šťastnými. Profesor Pavel Kolář, a já jako tradičně s ním, vyzývá, abychom vzali odpovědnost za kvalitu svého života do vlastních rukou a nespoléhali, že to za nás někdo udělá.