Menu Zavřeno

RUSKO NE!

Aby bylo jasno. Komunisty pokládám celoživotně za zločineckou organizaci a Československá komunistická strana hrála vždycky podle not, které přicházely z Moskvy. Je to tedy pro mě jedna a ta samá parta. Když mě tudíž někdo, coby představitele olympijského výboru, osloví „soudruhu“, což se stalo v posledních dnech v souvislosti s různými vyjádřeními o účasti ruských sportovců na olympijských hrách v Paříži, cítím potřebu se vůči tomu razantně vymezit. Vážím si ruských sportovců a umělců, opakovaně to na této fb stránce sděluji, lze to snadno dohledat. Bohužel však máme bolestnou historickou zkušenost se sovětským či ruským vnímáním světa, takže současná ruská agrese, není žádným vybočením z řady.

Můj postoj je tedy jasný: za současného stavu věcí si nedovedu představit účast ruských sportovců na olympiádě. A velká tečka! Řeči o tom, co bude za rok a půl, jsou nekorektní. Nikdo neví, jak bude vypadat válka na Ukrajině, kam dospějí diplomatická vyjednávání, postupy jednotlivých států, ale třeba i postoje ruských nebo našich sportovců. Charaktery se budou obnažovat teprve těsně před Paříží 2024 a ohánět se jakýmikoliv smělými prognózami, teď v únoru 2023, pokládám za planý výkřik do tmy.

Já za sebe vím pro tuto chvíli jedno. Pokud se situace na Ukrajině radikálně nezmění: Rusko NE, pod jakoukoli vlajkou. #olympiada#paříž#hanik#agrese @ukrajina.aktualne @_ukrajina.czech