Menu Zavřeno

„OTEVŘETE MLÁDEŽNICKÝ SPORT!“

Zatímco úspěšně dokončuji proces osobního promořování /cíleně budovaná imunita přinesla plody – bezproblémový průběh – ještě dva dny karantény a obouvám brusle/, v oblasti občanské angažovanosti jsme s kolegy z jiných velkých svazů připravili iniciativu: „RESTART AMATERSKÉHO SPORTU“. Život dětí v domácím vězení připomíná pevnost Azkaban z Harryho Pottera, kde vězňům nebrání v útěku zdi či moře. Jsou uvězněni ve své vlastní hlavě, hlídají je mozkomorové, kteří ve vzduchu kolem sebe vysávají naději a štěstí. A tak tedy, před několika minutami byla tedy zmíněná iniciativa prezentována na půdě Senátu při tiskové konferenci. A o co nám jde? Chceme, aby vláda co nejrychleji umožnila návrat dětí na sportoviště, nejprve prostřednictvím amatérského organizovaného sportu (kluby), ve venkovních prostorách, distančním způsobem. Tento požadavek už leží na Národní sportovní agentuře, Ministerstvu zdravotnictví i u samotného premiéra. A teď 5 argumentů – proč to chceme:

DESTRUKCE

Zdravotní situace je neudržitelná – děti tloustnou, mají psychické problémy, probíhá destrukce řádu, který zajišťoval vedle školy organizovaný sport. Za každý týden odkladu tvrdě zaplatíme!

BEZ RIZIKA

Venkovní bezkontaktní sportování mládeže s rozestupy není rizikové. Riziko přenosu je naprosto minimální, kluby a trenéři jsou schopni zajistit dodržování opatření. Umožnění venkovního organizovaného sportování nijak neohrozí otevření škol.

EVROPA JEDE

V řadě evropských zemí děti po dobu pandemie organizovaně sportovaly a sportují, protože to není rizikové.

ZDIVOČELÉ AKTIVITY

Současné nekontrolované, „zdivočelé“ skupinové aktivity bez organizovaného dohledu či odborného vedení je zoufalou reakcí populace na plošný zákaz sportování. Toto se povede dát pod kontrolu prostřednictvím organizované klubové činnosti.

PRAVIDLA, TESTY, TRENÉŘI

Bezpečné otevření s pravidly zlepší současnou situaci – děti budou pravidelně antigenně testovány a budou pod dohledem trenérů. Testování co 48 hodin (častěji než školy) tudíž zajistí bezpečnost!!

Argumenty hovořící pro bezpečnost venkovního sportu jsme přiložili k výzvě na základě několika zahraničních studií. Tím zde nechci zdržovat. Zkrátka naše argumenty jsou odborně dobře vyztužené. Tak nám držte palce, a šiřte tuto iniciativu všemi směry. A kdo za výzvou stojí?

Antonín Plachý – metodik fotbalového svazu

Michal Ježdík – sportovní ředitel basketbalové federace a tajemník České trenérské asociace (při ČOV)

Zdeněk Haník – metodik volejbalového svazu a předseda České trenérské asociace (při ČOV)

Slavomír Lener – šéf rozvoje Českého hokejového svazu

Filip Šuman – předseda Českého florbaluGabriel Waage – předseda České softbalové federace