Menu Zavřeno

SILNĚJŠÍ PRO ŽIVOT

Zdá se mi, že už to stačilo. Korunáč už na nás nevyskakuje ani z jogurtu, ani ze spoluobčana, který prochází oděn rouškou 10 metrů od nás. Už jsi zase podáváme ruku na přivítanou (já ostatně i celý březen a duben). Stačilo! Dostal jsem dnes v rozhlasovém rozhovoru otázku, zda vyjdeme z pandemie posílení nebo oslabení. Odpověděl jsem, že silní budou ještě silnější, protože měli čas se zastavit, položit si nepříjemné otázky a odpovědět si na ně. Vyslovil jsem rovněž naději, že silnější budou inspirací pro ostatní. SILNĚJŠÍ PRO ŽIVOT – o tom vám dnes budu psát. Ale nejenom o imunitě a fyzické kondici, ale i síle osobnostní. O imunitě nejen vůči virům, ale i proti demagogii, populismu a blbosti.

SILNĚJŠÍ TĚLEM

Zákeřný nepřítel, jehož skutečnou sílu jsme ovšem nepoznali, odchází dočasně z bojiště. Je otázkou, zda jsme se dostatečně vyzbrojili pro budoucno, až přijde znovu, ale první set je za námi. Od pondělí startuje „normalizace“. Český olympijský výbor chystá velkou kampaň, která ponese název jako tento článek. Nebudu prozrazovat, jak bude probíhat, a kdo budou její hlavní protagonisté. Řeknu jen, že stojí na několika pilířích: jako je třeba pohyb, otužování či dobrá nálada. Přátelé, nesportovci: mám ke sportu bytostný vztah, ale chápu, že pro třetinu národa sport není tou správnou výzvou. Ale nejde jen o sport, nýbrž o pohyb – prostě pohnout krví v těle. I chůze do schodů nebo prostě jen procházka či více plavání na dovolené u moře – to vše je prospěšný pohyb. Já vím – brrrr – otužování – znám dobře ty nepříjemné jehličky, ale co vám to udělá, když si na konci sprchování dáte 5 vteřin a pak třeba 10 ledovou vodu – hůře vám potom určitě nebude.

SILNĚJŠÍ DUCHEM

Ale to nejdůležitější, proč to dnes píšu, je být silnější obecně, jako občan. Nejen fyzicky, ale i duchovně. Víte, když si člověk trošku poručí – bude prostě silnější v tom smyslu, že si bude sám sebe více vážit! A o to se hraje ještě víc – sebevědomý Čech – o to se hraje! Masaryk říkával, že národ je tak silný, jak silní jsou jeho jednotliví občané. Já si to myslím taky. Když vzroste síla jednotlivců – vzroste síla národa. A silný a kvalitní národ si logicky zvolí silné a kvalitní vůdce do čela. Komunisti nás 40 let učili být slabí, poslušní, bázliví, poddajní, a hlavně průměrní. Nadprůměrní tuto zemi hojně opouštěli. A tak bych si přál, aby v době následující nejen silní byli silnější, jak jsem to řekl do zmíněného rozhlasového interview, ale aby i slabší posílili. Abychom byli silnější pro život, abychom se méně báli a více vzali vlastní život do svých rukou. Poručili trochu tělu, zvýšili fyzickou, mentální i duchovní odolnost. Abychom si v důsledku toho vážili víc vlastního života, vlastních názorů a vlastních postojů, protože budou vnitřně více vystužené. Potřebujeme být silnější pro život, moc to potřebujeme …

NÁRODE, ČLOVĚČE …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *