Menu Zavřeno

OŽIVLÉ QR KÓDY

Tak je to tady – oživlé QR kódy. Za týden bude spuštěn režim první multimediální knihy ve volejbale. Publikace Základní škola volejbalu aneb 7 kroků – 7 věků vyšla už na konci roku 2021, ale QR kódy na příslušných stránkách, spouštějící videa oživnou 1. února, jak bylo slíbeno. Zatím se pod QR kódy odpočítává čas. Přesně řečeno oživne cca 70 videoklipů prvního učebního kroku, uspořádaných do 18 balíčků. Balíček je základní metodickou jednotkou systému – je to jakási kapitola sedmidílné knihy. Postupně představíme metodicky celou oblast volejbalu od prvních začátečnických dotyků míče, až po složité systémy vrcholového volejbalu. Balíček se tedy skládá z videoklipů. Z QR kódu v knize se dostanete na jeden balíček, jenž se skládá ze dvou až pěti videoklipů. Videoklip v délce 1 – 2 minuty je sestaven z 5-10 videosekvencí. Videosekvence je jedno cvičení, případně dílčí prvek techniky.

Balíček je základní metodickou jednotkou, v níž mají jednotlivé klipy logickou návaznost. Vezměme například bagr, kde máme v rámci prvního učebního kroku tři balíčky: IMITACE, to je popis poloh a pohybů těla a paží, LOKOMOCE, což jsou přesuny, REALIZACE, to je například odbití bagrem. Třeba v rámci balíčku “lokomoce” máme dva videoklipy: pohyb před akcí a aktivace. QR kód z knihy vás tedy přivede na balíček a cena balíčku se odvíjí od počtu videoklipů, které daný balíček obsahuje. Zaváděcí cena za 1 videoklip je 10 Kč, to znamená, že cena za tento balíček je v těchto dnech 20 Kč.

Kliknutím na QR kód v knize se dostanete na videoportál KOMPAS, kde se odpočítává čas do 1. února, kdy zpřístupníme celý učební krok 1, což je zhruba zmíněných 70 videoklipů. Navazující kroky 2 až 7 budeme postupně zpřístupňovat. Kompas je název projektu i skupiny, která stojí za jeho vznikem. Je ve smluvním vztahu s Českým volejbalovým svazem, jehož majetkem je kniha ZŠ volejbalu aneb 7 kroků – 7 věků, přestože jsme s Ondrou Foltýnem & spol., jejími autory. Za projektem Kompas stojí práce několika lidí z volejbalu a beachvolejbalu, IT specialistů aj. Proto jistě pochopíte, proč musí být videoklipy zpoplatněny.

A zde jeden videoklip na ukázku zdarma:

https://kompas2020.cz/video/57-stit