Menu Zavřeno

10 NÁBOJŮ PRO VÁS!

Dnes nabídnu náboje do bitvy s temnotou. Jedná se o možné odpovědi na nejobvyklejší otázky, které zpochybňujÍ restart dětského sportu. VYUŽÍVEJTE JE! 12. dubna 2021, to bude již půl roku, co je ochromen celý český amatérský sport. Snad žádná jiná civilizovaná země nepostupovala způsobem, že na tak dlouho plošně zakázala aktivitu, která při správné kontrole není riziková, a naopak pomáhá pandemii zvládat. Trénink mládeže je pro zdraví národa zásadní činnost, která v naprosté většině normálních zemí funguje i v době, kdy platí tvrdá opatření. Česká veřejnost však začíná stále více volat po tom, aby byl ukončen zbytečný plošný zákaz mládežnického trénování. Skupina sportovních expertů připravila jasné argumenty, proč má být mládežnický sport okamžitě otevřen (viz: https://1url.cz/@restart_sportu2) a zde avizované otázky a odpovědi:

1) Umírají tu lidé – nesmíme riskovat Distanční trénink je naprosto bezpečný a také vědecký výzkum prokazuje, že sport ve venkovním prostředí má naprosto minimální riziko přenosu.

2) Když nejsou děti ve školách, na ostatní zapomeňte Naopak! Bezpečná organizovaná aktivita pomůže funkčnímu návratu k výuce. Organizovaný sport s rozestupy ve venkovním prostředí je zcela bezpečný. Děti budou lépe připraveny znovu pracovat ve školních lavicích. Ano, sportovní soutěže mohou být zahájeny až po návratu dětí do škol.

3) V tréninku se míchají děti z různých škol V bezkontaktním tréninku se k sobě nedostanou, takže se ve skutečnosti nemíchají. Nebezpečné jsou naopak současné nekontrolované aktivity, které otevření organizovaného sportu sníží.

4) Trénink dětí může zvýšit mobilitu Ano, děti se opravdu na trénink musí dostat. Dopravu však často zajišťují rodiče, což není nebezpečné. Navíc se část mobility může i snížit tím, že se děti nebudou pohybovat nekontrolovaně.

5) Tady v ČR ale máme daleko horší čísla Covidu Máme, ale evidentně za to nemůže sport. Navíc nám evropské země ukazují, že organizovaný sport situaci nezhoršuje. Naopak odčerpá lidi z divokého sportování do kontrolovaného procesu.

6) Na základě čeho tvrdíte, že je mládežnický sport bez rizika? Existují minimálně tři jasné argumenty: A) je již konkrétně doloženo, jak se chová aerosol ve venkovním prostředí, a děti budou stále udržovat rozestupy, 😎 děti se budou pravidelně testovat, C) v Evropě, konkrétně v Dánsku a Německu, vyšly studie, které dokazují bezpečnost sportu.

7) Říkáte, že Evropské země mají řešení – v kterých zemích? V mnoha zemích. Jako příklady, kde děti nejsou nesmyslně omezovány, mohou sloužit Švýcarsko, Holandsko, Švédsko, Belgie či Dánsko.

8) Co když se někdo nebude chtít testovat? V ČR není povinná sportovní docházka a v pravidla nastavují kluby. Takže kdo se netestuje, nemusí chodit na trénink a bude dále dostávat individuální plány jako dosud.

9) Proč nechcete otevřít amatérský sport i pro dospělé? Chceme otevřít i sport pro dospělé, ale bojujeme o zodpovědný přístup, proto chceme otevřít postupně a bezpečně. Chceme organizovaným způsobem ukázat, že to společnosti prospěje. Mládežnické skupiny mají navíc vždy trenéra jako zodpovědnou osobu.

10) Máte harmonogram otevírání? Ano máme, ale chceme jít postupně. Nyní je pro nás zásadní první krok – otevřít po Velikonocích mládežnický sport.

Naši inciativu k otevření amatérského sportu podporují i velké sportovní organizace. Společným dopisem tyto snahy podpořily jak Česká unie sportu a Český olympijský výbor, tak Česká obec sokolská, Orel a Sdružení sportovních svazů ČR.

ZÁSTUPCI INICATIVY „RESTART AMATÉRSKÉHO SPORTU“ JSOU:

Zdeněk Haník – místopředseda Českého volejbalu, místopředseda ČOV

Michal Ježdík – sportovní ředitel CZ Basketbal, člen VV ČOV

Slavomír Lener – manažer rozvoje ledního hokeje, olympijský vítěz ze ZOH 1998

Antonín Plachý – vedoucí úseku trenérů FAČR, člen Unie profesionálních trenérů

Filip Šuman – prezident Českého florbalu, místopředseda ČOV

Gabriel Waage – předseda České softballové asociace, člen VV ČOV