Menu Zavřeno

FEJKY O KREATIVITĚ


Udělal jsem na volejbalovém kempu pro tandem „rodič – dítě“ opakovaně zkušenost, že dětem mladšího školního věku se dá tréninkově naložit víc, než si připouštíme. To i v oblasti drilu! Pokud v nich zažehnete jiskru, jsou k neutahání. Zatímco rodiče si lízali rány, děti byly celou dobu vychechtané. Ale začnu zeširoka a záhy se dostanu k meritu věci. „Fejky“ neboli podvrhy, falzifikáty, se vžily ve spojení s falešnými zprávami. Vlastně s fejky začal už Hospodin: „…sestoupíme a zmateme jim tam řeč, aby si navzájem nerozuměli. I rozehnal je Hospodin po celé zemi, takže upustili od budování města. Proto se jeho jméno nazývá Bábel (to je Zmatek), že tam Hospodin zmátl řeč veškeré země a lid rozehnal po celé zemi …“. Stejný je dnes účel fejků: ZMATEK! No a zmatek vzniká v naší odbornosti, i když asi ne se zlým úmyslem, ale prostě z blbosti. Někdo plácl, že při výchově dětí je nejdůležitější kreativita, masa se toho chopila a začala to, samozřejmě v nesprávných souvislostech, papouškovat dál. Výsledkem je oslabení důrazu na drily, důslednost a dovednosti, které mají stejný význam jako tvořivost čili hravost. Co je ještě horší, že dětem je dovoleno vše v tréninku i v životě, ve jménu rozvíjení kreativity. Pěkná kravina. Vlastně fejk, protože přinesl jen zmatek. To ví přeci každý pitomec, že rozvoj kreativity je u dětí důležitý, ve sportovních hrách dokonce klíčový. Ale kreativita neznamená anarchii, prosím pěkně.
No a jsem u své zkušenosti z volejbalového kempu. Především u mladších školáků (ale i dál) funguje princip: „co umím, to mě baví a co mě baví to se snadno učím a vyhledávám“. Jak ovšem vstoupit do tohoto relativně uzavřeného kruhu, když tam ještě neexistuje ani dovednostní základ a když se to nedaří, a tudíž to nebaví? BEZ TRÁPENÍ TO NEPŮJDE, poněvadž učení bolí. Na druhé straně náš kemp potvrdil, že děti prožívají jednak slast ze zvládnutého pohybu, ale také z proměny nepříjemných pocitů v příjemné, od „neumím“ k „umím“ od „bolí“ k „chutná“. Opakování či vybrušování zvládnutého pohybu nebo herní slast ve sportu je drogou stejně tak, jako cigarety či alkohol. Ale drogou ušlechtilou! A tenhle kapitál nám přece stojí za to! Fejky z blbosti sice chtějí tuto cestu ignorovat či nahradit ji planým tlacháním o tom, že kreativita je všelék. NENÍ. Funguje totiž v souladu s nutným drilem takto: 

V tréninku pracně a bolestně uhnětený um – zakalený v zápasech v poctivé herní řemeslo – přetavené na výkon. K tomu takový, jenž obstojí v tlaku a časovém diskomfortu. 

Tohle už není fejk …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *